Adana’da Ne Yenir?

Adana ülkenin en şahsına münhasır şehirlerinden. Farklı toplumların yüzyıllardır bir arada yaşadığı bu yerde gastronomi bu durumdan oldukça etkilenmiş. En bilinen yemeği Adana kebabı ama onun yanı sıra bölgedeki diğer şehirlerin ortak yemek kültüründen etkilenen yemekler var.

Kahvaltı ile başlamak daha doğru bence Adana’da serpme kahvaltı veya köy kahvaltısı diye bir kavram yok. Adana’da insanlar dışarıda kahvaltı yapacaklarsa genelde ciğerle başlamayı tercih ederler. Bunun yanı sıra hafta içi hızlı bir kahvaltı için börek tercih edilir.

Ciğerden başlamam gerekirse kahvaltıda neden ciğer tercih edilmiş onu açıklamakla başlayalım. Birinci teori ciğerin hazmetmesi en zor besinlerden olması ve dinlenmiş boş bir midede hazmının daha kolay olacağı konusu. İkinci teori bölgede çiftçilik geçmişte yoğun şekilde yapılıyor ve tarlada çalışmak için enerji lazım kahvaltıda ciğer tüketmek daha faydalı bir besin oluyor. Üçüncü teori bu kesimler sabah saatlerinde yapılıyor ve ciğer ete göre bozulmaya daha müsait ve buzdolabı olmadığı için bir an önce tüketilmesi gerekiyor ve bundan dolayı olduğuna dair bir teori var.

Gelelim sabah ciğeri nerede yiyeceğimize. Ben size iki tavsiye yazacağım ama bu diğerleri kötü anlamı taşımıyor. Bu saydıklarımın öne çıkan özelliklerine yine değineceğim.

Ciğerci Mehmet Usta;

Benim için yani Adanalı ve ömrünün 30 senesini Adana’da geçirmiş biri olarak duygusal tarafı var. Kazancılar çarşısının ambiyansı benim için çekici. Salaş ama temiz bir ortamı var bu mekanın ve ailenizle rahat rahat gidebilirsiniz. Ciğerler taze seçiliyor ve az pişiriliyor bu sulu kalmasını sağlıyor. Salatalar tüm kebapçılarda olduğu gibi burada da taze hazırlanıyor. Ayrıca kebap konusunda burası benim en iyi diyebileceğim yerlerden biri sebebi erkek kuzu kaburgadan 2 gün dinlendirilmiş et zırhlanarak yapılıyor ve bulgur gibi dağılıyor dediğimiz forma kavuşuyor.

Ciğerci Mehmet usta konum Büyüksaat civarında

Bir diğer ciğerci tavsiyem Ordu caddesi üzerinde bulunan Ciğerci Mahmut Usta

Kuzu ciğerinden ve yine pişmiş soğan, turunç eklediği salata çeşitliliği ön planda. Ciğerde önemli olan seçim, ciğeri iyi temizlemek ve kurutmadan pişirmek. Bu mekanda bunları bulabiliyorsunuz ve dolayısıyla keyifli hale geliyor.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir